Centrale verwarming

De installatie van een verwarmingsketel is aan diverse voorwaarden verbonden. Zo gelden er voor een condensatieketel specifieke regels, maar moet de installatie van de centrale verwarming bovendien voldoen aan enkele Europese normen. Dankzij de nieuwe eisen aan installatie maar ook aan het rendement van de CV-ketel wordt het gebruik niet alleen veiliger, maar ook duurzamer.

Met het vervangen van uw verwarmingsketel kunt u dan ook flink wat besparen.

Alsook voor het kiezen van een energiezuinige ketel bij nieuwbouw staat garant voor het beste rendement.

Verwarmingsketels

Wanneer u uw huidige centrale verwarming wilt vervangen, dan hebt u de keuze tussen een verschillende soorten verwarmingsketels.

De meest standaard en courante verwarmingsketel is de condensatieketel, op gas. Een condensatieketel is een verwarmingsketel waarbij de warmte van de rookgassen benut wordt, zo wordt het rendement hoger.

Een mazoutketel werkt op stookolie, dit heeft onder andere als voordeel dat u zelf de mazout kunt inslaan als de prijs gunstig is.

Onderhoud

Het onderhoud aan de CV-ketel is in Vlaanderen verplicht. Voor het onderhoud gelden verschillende regels.

Toestellen op aardgas, met meer dan 20kW moeten minimaal tweejaarlijks door een erkend installateur worden.

Mazoutketels moeten jaarlijks onderhouden worden.

Enkele voordelen van een goed onderhouden CV-ketel

  • Langere levensduur
    • Hoe beter de CV-ketel onderhouden is, hoe langer deze mee gaat
  • Veiligheid
    • 1x per jaar onderhoud verhoogd de brandveiligheid en verlaagd de kans op lekkage van koolmonoxide bij uw rookgasafvoer
  • Milieuvriendelijker
    • Een goed onderhouden CV-ketel geeft een betere verbranding
  • Zuiniger
    • Een goed onderhouden ketel is zuiniger en bedrijfszekerder

Vloerverwarming

Een alternatief voor de installatie van radiatoren is vloerverwarming. Zo spaart u plaats en wordt de warmte met de vloerverwarming gelijkmatiger door de woning verspreid. Dit betekent onder andere dat u dankzij de vloerverwarming een gezonder leefklimaat creƫert.

Warmtepompen

Een warmtepomp haalt haar warmte uit de omgeving. Een ingebouwde compressor maakt de gerecupereerde warmte nog warmer. Die warmte geeft de warmtepomp af aan een verwarmingssysteem voor centrale verwarming of sanitair water.

Kies je voor een warmtepomp, dan heb je 2 mogelijkheden:

  • Bij nieuwbouw of totaalrenovatie is een warmtepomp die warmte haalt uit de bodem (geothermisch) een interessante investering. In dat geval opteer je best voor een combinatie met vloerverwarming of lage temperatuur convectoren. 
  • Bij renovatie, of wanneer je niet over de ruimte beschikt om een captatienet of aardsondes, kies je beter voor een warmtepomp die warmte uit de omgevingslucht haalt. Ze werkt vooral wanneer de buitentemperatuur nog vrij hoog is en de temperatuur in het CV-systeem niet al te hoog moet zijn om de woning te verwarmen.

Help!

Een lek of een defect toestel? Wij zorgen zo snel mogelijk voor een warme, waterdichte oplossing.